Möt Jayne Svenungsson, Are Norrhava, Eido Al Fakir, Maja Hagerman, Ulrika Knutson, Anders Kompass, Susanne Wigorts Yngvesson, Sherin Khankan, Mohammad Fazlhashemi, Jakob Wirén, Guds hus, Världens Band, Sofia Gospel och många många fler!

Välkommen till en helg i Livsmodets tecken!

Är det möjligt att leva motstånd mot misstrons och missmodets kultur? Kan gemensam skaparglädje och kritisk kreativitet trotsa farliga förenklingar och färdiga sanningar om den Andre? Hur kan tro, hopp och kärlek vara en läkande kraft inom oss och i en söndrad värld? Kan man öva sig i konsten att stå upp mot orättfärdighet?

Med Livsmod som övergripande tematik vill vi bjuda in till en helg i Stockholm och Nacka med gemenskap och samtal, musik och poesi. Genom tilltal och inspel från spännande kulturpersonligheter och teologiska tänkare utforskar vi livsmodets anatomi historiskt och idag.

Varmt välkomna!
Ewa Lindqvist Hotz och Helle Klein
Seglora smedja

PS. De livsmodiga personerna överst på sidan är bandmedlemmar i Världens Band. Missa inte deras konsert på lördagkvällen! Du kan beställa biljett samtidigt med din konferensanmälan. Tipsa vänner och bekanta om att biljetter också finns på billetto.se/varldens-band. Det blir en kväll med internationellt tung-gung!

Se hela programmet

Info & anmälan

Befriande Teologiskt Forum arrangeras av Seglora smedja i samarbete med Sensus studieförbundNacka församling, Guds HusStockholms domkyrkoförsamling, Kristna studentrörelsen och Stockholms Stadsmission.

Program

FREDAG 11 nov

Kväll i Stockholms stadsmission S:t Paul vid Mariatorget, tidigare S:t Paulskyrkan (karta)

17.30 Välkomstmingel med snacks, välkomstbubbel och lite piano. Välkomnande av Ewa och Helle.

18.00 Föreläsning med Jayne Svenungsson :

Det trotsiga hoppet. Religion, bildning och värnande av det mänskliga

Jayne Svenungsson är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet där hon forskar om politisk teologi och historiebruk. Hennes senaste bok är Den gudomliga historien. Om profetism, messianism och andens utveckling (Glänta 2014).

19.00 Poesi, plockmat, mingel och mys. Berättelser från Stadsmissionen med Erik Holmberg.

21.00 Kvällsandakt i jazzton med Are Norrhava och Eido Al Fakir.

Are Norrhava är präst och aktivist. Han skriver krönikor på Dagens Seglora, hörs bland annat i Tankar för dagen (P1) och undervisar i kontemplativ bön.

Eido Al Fakir är en mångfacetterad queer artist och låtskrivare från Damaskus i Syrien. Hans musik kan beskrivas som en blandning av folkpop, jazz och kabaré, influerad av olika kulturer, tider och språk.

(Isabella Lundgren som tidigare stått med i programmet har tyvärr tvingats ställa in.)

LÖRDAG 12 nov

Förmiddag i Storkyrkan (karta) & Storkyrkosalen (karta)

9.00 Drop-in fika i Storkyrkan. Välkomnande av Sabina Koij/Hans Ulfvebrand

9.30 Program med Ulrika Knutson och Maja Hagerman:

Mylla för mod – historien och nödvändigheten att ständigt värna människovärdet

Maja Hagerman är historiker och vetenskapsjournalist som givit ut ett antal böcker, producerat dokumentärer och håller i föreläsningar. Hon är aktuell med boken ”Käraste Herman – rasbiologen Herman Lundborgs gåta”.

Ulrika Knutson är journalist, författare och krönikör med kultur- och kvinnohistorisk profil. Inte minst är hon en välkänd röst i Sveriges radio som både kritiker i Kulturnytt och krönikör i God morgon, världen!

10.30 Förflyttning till Storkyrkosalen och förfriskning

10.45 Program med Anders Kompass:

En visselblåsares berättelse: Att värna det mänskliga genom avslöjandet av orättfärdighet

Anders Kompass har arbetat för FN i 20 år, med mänskliga rättigheter i Centralamerika, Mexico och Colombia. Han anklagades för tjänstebrott av FN:s högsta ledning, när han lämnade över en rapport till Frankrike om att franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken hade våldtagit hemlösa pojkar.

12.00 Lunchpaus (lunch på egen hand och förflyttning till Fisksätra)

Eftermiddag och kväll i Fisksätra kyrka (karta)

14.00 Programstart i Fisksätrakyrkan. Välkomnande av Carl Dahlbäck.

14.15 Föreläsning med Susanne Wigorts Yngvesson:

Teologi som motkraft mot rädslans kultur

Susanne Wigorts Yngvesson är docent i etik och undervisar om teologi och mänskliga rättigheter vid Teologiska Högskolan Stockholm (THS). Ett av hennes forskningsprojekt rör övervakning och religion.
15.00 Fika
15.30 Program med Sherin Khankan (Imam Köpenhamn):

Maryammoskén i Köpenhamn – institutionaliseringen av muslimsk feminism i Danmark

Sherin Khankan är en författare, föredragshållare och samhällsdebattör med islam i Europa som särskild profil. Sherin är aktuell som stiftare av och taleskvinna för Forum for Kritiske Muslimer och, inte minst, som medgrundare till och imam i Maryammoskén i Köpenhamn. Sherin har examen i religionssociologi och filosofi från Köpenhamns universitet och specialist på muslimsk aktivism och sufism.

16.20 Samtal mellan Sherin Khankan och Mohammad Fazlhashemi:

Kritik och kreativitet i muslimsk idétradition

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. I sin forskning har han studerat formandet av teologiska och filosofiska idétraditioner i muslimsk kontext och deras betydelse för framväxten av diverse politiska tankegångar bland muslimska tänkare under perioden mellan europeisk medeltid fram till modern tid.

17.00 Mingel, musik och mat

Berättelser från Guds Hus

Guds Hus är en önskan om fred och ett konkret arbete i fredens anda. En moské byggs i anslutning till kyrkan som finns i Fisksätra idag. Mellan kyrkan och moskén byggs ett inglasat och gemensamt inomhustorg. Guds Hus är unikt och visar på ett samarbete och en religionsdialog som blir allt mer angelägen i vår tid.

Carl Dahlbäck är kyrkoherde i Nacka församling och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra.

18.30–20.00 Konsert

Världens band

Separat konsertbiljett 100:- köps på Billetto.se (men kan också beställas tillsammans med konferensbokningen).

Världens Band performs folk and roots music from their native countries in a collision of cultures and a style they have self-branded as ‘Transglobal Roots Fusion’. Formed in 2012, Världens Band is an explosive orchestra where Swedish melodies meet Scottish reels, English guitar accompanies Indian classical song, Galician pipes play Balkan melodies and the Senegalese kora blends with Mediterranean rhythms. The result is a unique and exciting blend of culture, personality and style…

SÖNDAG 13 nov

Söndag i Nacka kyrka (karta)

Söndagens program ingår som Seglora smedjas fördjupningssöndag – utan kostnad och ingen anmälan behövs till söndagen. 

11.00 Högmässa  Helle och Ewa, Sofia Gospel och Dan Arvefjord

Jakob Wirén
Sofia Gospel bildades den 11 september 2001. Körledare och grundare av Sofia Gospel är Dan Arvefjord. Dan är bland annat lärare, musiker och kompositör och flera av hans låtar ingår i körens repertoar. Flera väletablerade musiker samarbetar med kören. Sofia Gospels repertoar har sin grund i traditionell och samtida amerikansk gospel, men innehåller också soul, blues, RnB, pop, visor och klassisk och modern sakral musik.
12.30 Kyrklunch
13.00 Program med Jakob Wirén om interreligiösa perspektiv och hoppets teologi:

Vad kan vi hoppas på? Kristen eskatologi och den Andre

Jakob Wirén
Jakob Wirén är teologie doktor i systematisk teologi och ärkebiskopens teologiska sekreterare. I sin avhandling behandlar han hopp och framtidsförväntningar i nutida muslimsk, judisk och kristen teologi.
14.30 Avslutning av dagen i Nacka och av årets upplaga av Befriande Teologiskt Forum
15.00 The End (is just the beginning)

Anmälan

(Söndagens program ingår som Seglora smedjas fördjupningssöndag – utan kostnad och ingen anmälan behövs till söndagen.) 

Deltagaravgift: 600:- (inkl. moms). Måltider och fika ingår (lördag lunch ingår dock ej).

Konsertbiljett till Världens Band på lördag kväll kostar 100:-. Konsertbiljetten ingår inte i konferensavgiften, men du kan beställa den samtidigt med din anmälan. (Separata konsertbiljetter kan köpas på billetto.se/varldens-band – ta med familj och vänner på en fantastisk konsert!)

Klicka på knappen nedan för att anmäla dig (formulär öppnas i nytt fönster)

Anmälan är bindande, men inte personlig (du kan överlåta din plats till någon annan). Deltagaravgiften betalar du in inom 14 dagar efter din anmälan.

Frågor? Ange dem på anmälningsformuläret, eller kontakta info@seglorasmedja.se

Befriande Teologiskt Forum arrangeras av Seglora smedja i samarbete med Sensus studieförbundNacka församling, Guds HusStockholms domkyrkoförsamling, Kristna studentrörelsen och Stockholms Stadsmission.