Varje vecka publicerar vi en bibelmeditation i samarbete med Uppsala missionskyrka. Denna veckas meditation utgår från Psaltaren 62:10-13, där det bland annat står: … Lita inte till våld, sätt inte ert hopp till rövat gods.

Visst är vi medvetna om att det inte bara handlar om ett självklart fördömande av gatuhörnsvåldet eller kvinnomisshandeln i många europeiska hem. Sverige litar ju också till våldet som lösning i Afghanistan där vi deltar i ett eskalerande krig. Efter över 200 år av fred har Sverige på nytt skickat krigförande trupp till ett annat land. Vi litade till våldet men våldet skapade inte heller denna gång rättvisa eller fred. Vi litar på våldet också som motor för ekonomisk tillväxt. Sverige toppar listan över vapenexport per capita under 2010, före Israel och Ryssland, och som om det inte räckte anslog regeringen 80 miljoner kronor under innevarande år på särskilt exportstöd av vapen. Vi i Sverige litar verkligen på våldet både som enskilda våldsverkare och nation.

– – –

Furstarna har beskattat den arbetande befolkningen ända in mot svältgränsen. Är inte det att likna vid rövat gods? När ett vårdföretag kräver så höga vinster på insatt kapital att de gamla får ligga ensamma med blöta blöjor och personalen gråter efter avslutat pass så kanske vinsten kan liknas vid rövat gods.

Läs mer här