Det har varit två omtumlande veckor för Seglora smedja. Inför förra helgen gjorde vi en sammanfattning av debatten som då hade pågått angående Helle Kleins strukna kolumn i Kyrkans tidning och Seglora smedjas granskning av identitetsdebatten som pågått i samma tidning under hösten.

I måndags deklarerade Kyrkans tidnings chefredaktör att  Helle Klein inte fick skriva kolumner längre i hans tidning. Orsaken påstods vara att Seglora smedja numera sågs som konkurrent till Kyrkans tidning: ”Nu är vi konkurrenter, Helle Klein”.

Seglora smedjas chefredaktör Helle Klein skrev en kommentar om detta och därefter gick debattens vågor höga i och utanför kyrkan. Branschpressen skrev och Aftonbladet på nyhetsplats. Sedan följde Aftonbladets ledarsida upp med ledaren: Kyrkans tidning i grumligt vatten. I sin ledarblogg skriver de också en sammanfattning av det som hänt.

På Svenska dagbladets kultursidor konstaterade lektorn i etik, Susanne Wigorts Yngvesson att Kyrkan skyddar flörten med främlingsfientlighet och Expressen-journalisten och Dagens Arena-skribenten Per Wirtén fortsatte blogga i frågan.

Försök har gjorts att partipolitiskt stämpla Seglora smedja och på så sätt ändra fokus i debatten. Om detta skrev Seglora smedjas webbredaktör Mattias Irving en krönika.

Kyrkans tidnings chefredaktör har i veckan svarat med att på nätet basunera ut: Kyrkans tidning behövs! Och en förklaring till varför han strök i Helle Kleins krönika.

Det har bloggats och twittrats enormt dessa dagar. Stödet för Seglora smedja har varit starkt och vi har tiodubblat vår läsekrets. Denna vecka har vi under flera dagar haft cirka 2.000 läsare per dag. Det är glädjande. Tyvärr har vi ännu inte de resurser som behövs för att utveckla en riktig nättidning som på allvar kan bli en alternativ arena för kyrkdebatten men vår dröm är att utveckla en Dagens Seglora, som Seglora smedjas chef Ewa Lindqvist Hotz skrev i torsdags.

Vi kan konstatera att bland de som jublar åt Kyrkans tidnings agerande återfinns högerextremisterna med exempelvis den Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat (och en uppsjö extrema bloggare) men också Annika Borg på Kristen Opinion ger sitt stöd åt Ahlberg/KT liksom Humanisternas Christer Sturmark.

Många ställer sig frågan om Kyrkans tidnings publicistiska linje när tidningen låter en präst och debattör med starka kopplingar till Sverigedemokraterna forma höstens stora kyrkdebatt. Och när den som avslöjar detta får sparken som kolumnist.

En sak är säker: det behövs en större mediemångfald i kyrkan. Kyrkoledningen kanske bör införa ett presstöd för att garantera flera röster i debatten?

Seglora smedja