Kyrkans Tidning vill ge ut en ny tidning vid namn Dagens Kyrka, men namnet är redan taget av en bloggportal. – Den domänen får de inte, skriver Gabriel Fjellander, en av portalens grundare på Twitter.

Kyrkans Tidning har registrerat utgivningsbevis för namnet Dagens Kyrka, rapporterade Dagens Media igår. Chefredaktör Anders Ahlberg verkar entusiastisk, men har inte gett några besked om vad tidningen kan tänkas handla om. Enligt utgivningsbeviset ska tidningen utkomma veckovis.

Men Dagens Kyrka är även namnet på en bloggportal med konservativa kristna bloggare som Dag Sandahl och Håkan Sunnliden. Drivande bloggare har redan skrivit och uttryckt viss bestörtning över att KT försöker att stjäla deras namn. Brita Häll, journalist på KT skrev under morgonen på Twitter att de inte kände till bloggportalen, och att Dagens Kyrka inte fanns när KT ansökte om utgivningsbevis.

– Lustigt, kommenterar twittraren Omar Ud-Din, och skriver att Berling Press sökte utgivningsbevis en vecka efter att dagenskyrka.se registrerades, enligt PRV.

En något komisk situation har uppstått, när nu KT har fått rätten att ge ut en tidning som delar namn med en bloggportal. Samtidigt har bloggportalens grundare sedan länge registrerat domännamnet dagenskyrka.se, twitterkontot @dagenskyrka och en Facebookgrupp med samma namn.

Gabriel Fjellander som har utvecklat bloggportalen skriver på Twitter att han tycker att det är pinsamt att KT har så dålig koll på vad som händer i den digitala världen. Rätten till domännamnet dagenskyrka.se kan KT se sig i stjärnorna efter.

– Utgivningsbeviset får de gärna ha. Vi har inga planer på att ge ut en tidning. Domänen får de dock inte, skriver Fjellander.

Seglora smedja har länge tyckt att det varit besvärligt med bara en nyhetsröst inom kyrkan och driver därför tidningsprojektet Dagens Seglora. Det blir allt mer tydligt att flera röster vill göra sig hörda på olika håll inom kyrkan och det är en välkommen utveckling. Kanske är det dags att införa ett presstöd inom kyrkan?

UPPDATERING: Kyrkans tidnings chefredaktör Anders Ahlberg förklarar för Medievärlden att han inte kände till att domännamnet DagensKyrka.se var registrerat.

– Vi hade givetvis sökt det domännamnet men hade inte fått något besked. Men jag trodde det var grönt, säger Anders Ahlberg.

Det är märkligt. Alltid annars när man ansöker om ett domännamn får man besked direkt. Nåja. Vi får väl se hur det går i förhandlingarna mellan bloggarna på Dagens Kyrka och Kyrkans tidning. Ahlberg berättar vidare att Kyrkans tidning säkert kommer att registrera fler titlar som led i deras affärsutveckling. I en tidigare intervju med Medivärlden har Ahlberg förklarat att han ännu inte vet vad han ska ha tidningsnamnet Dagens Kyrka till.

– Vi har som sagt inte alls några konkreta planer. Vi får se vad som händer inom vårt område, alla tappar upplaga nu, Kyrkans Tidning, Sändaren och Dagen, alla minskar. Då känns det bra att sitta på det här namnet för att ha möjligheter att göra nya saker, säger Ahlberg.

Märklig utvecklingsidé att registrera tidningsnamn utan att veta vad man ska ha dem till. Men Seglora smedja ser fram emot vad ”konkurrenten” kommer ut med framöver.