Religion hjärta HBT och Kristna studentrörelsen i Sverige (KRISS) får inte vara med som organisationer på Jesusmanifestationen 12 maj i Stockholm.

– Det här bekräftar och stärker bara att dessa frågor är viktiga att prata om och att projektet är viktigt, säger Ann Kristin Fagerlund, förbundsordförande i Sveriges förenade hbtq studenter som äger projektet Religion hjärta HBT.

Anna Burenius ordförande för KRISS är förvånad över att KRISS som kristen studentorganisation inte tillåts delta.

– Ledningen bakom Jesusmanifestationen gav som motivering att de inte diskuterar politik, och att man inte får manifestera saker i form av flaggor och plakat. Vi ser inte detta som politiska frågor, vi ser detta som kristen humanism, säger hon.

Projektet Religion hjärta hbt har pågått i snart tre år och har mött många personer och grupper som bekräftar behovet av att stärka alla delar av troende HBT-personers identitet.

Foto:www.jesusmanifestationen.se

– Men vi har också fått bekräftat att det absolut är möjlig att vara troende och HBT och att bli bemött med respekt för hela individen, säger Ann Kristin Fagerlund.

Hen är förvånad över beslutet eftersom Religion hjärta hbt och KRISS deltog förra året och fick positiva reaktioner.

– Det verkade väldigt viktigt för många att HBT var en synlig del av ett kristet sammanhang. Möller skriver att Jesusmanifestationen ska vara för alla kristna, men detta verkar inte gälla för en kristna organisation som inkluderar HBT i sin verksamhet. Jag önskar att Jesusmanifestationen skulle varit ett mer inkluderande forum än det Möller nu kommunicerar, men är mer övertygat än någonsin om att vi genom religion hjärta HBT gör ett viktigt arbete, säger hen.

Svenska missionskyrkan skrev på måndagen ett öppet brev till ledningen för Jesusmanifestationen där man ifrågasatte varför KRISS inte får vara med.

– KRISS och det nämnda projektet var med förra året utan bekymmer. Nu ser vi bekymmer. Vissa grupper av kristna exkluderas. Så tror inte vi att Jesus manifesteras, skriver Olle Alkholm, tf missionsföreståndare och Ulla-Marie Gunner, nationell missionssekreterare på Svenska missionskyrkan.

Uppdatering

Lennart Möller, ordförande för Jesusmanifestationen 2012, kommenterar: -Karnevalen och bönevandringen är öppen för alla. Utställarna växlar från år till år. Förra året var Religion hjärta HBT och KRISS med men i år är de inte med. Det är synd att de dragit igång en stor kampanj om det hela.

Kristoffer Moldéus, frilansjournalist