Stockholm Pride 2010

Creative Commons License photo credit: *Kicki*

Äntligen är det dags för årets upplaga av Pridefestivalen i Stockholm. Festivalen föregås i år av tuff debatt om politisk extremism och hotet från en växande Counter-Jihadrörelse.

Idag slår Pride House upp portarna med sitt sedvanligt stora utbud av seminarier, samtal och aktiviteter. Skara stifts tillträdande biskop Åke Bonnier deltar på fredag med professor Tiina Rosenberg i ett samtal om normernas betydelse i en gemenskap.

Samma dag arrangerar Studieförbundet Sensus en multireligiös guidning med Jonas Anundi. Caroline Szyber från KD är transaktivist och deltar idag på tisdagen i ett samtal om Kristdemokraternas många omskrivna turer i frågor om transsexualitet och familjepolitik.

Ett av de kanske viktigaste seminarierna under veckan heter Inte i vårt namn: Om Counter-Jihad-rörelsen. Det är ett extrainsatt seminarium specifikt med anledning av den våldsamma, högerextremistiska Counter-Jihad-rörelsen som kommer att demonstrera på Stockholms gator samtidigt som Prideparaden går genom staden. Expo:s Martha Hannus, författaren Magnus Linton och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund deltar.