Marie Larsson är diakon i Visby. Hon är en av dem som var drivande bakom Påskuppropet förra året. Nu skriver hon igen om kyrkans besvärande tystnad när människovärdet står på spel.

2011 skrev jag en appell i Svensk Kyrkotidning riktad till våra biskopar där jag inte förstod kyrkans tystnad. Det handlade om den nya sjukförsäkringsreformen och de människor som blev utförsäkrade. Jag bröt tystnaden. Många ställde sig bakom detta, alla våra 13 biskopar, Sveriges Kristna Råd och många ute i våra församlingar runt om i Sverige. Sveriges Kristna Råd gjorde utifrån detta punkter som de uppvaktade socialförsäkringsministern Ulf Kristersson med. Fantastiskt och bra!

Det var ett år och nio månader sedan. Har något hänt på denna front? Ja, riksdagen har befallt att regeringen skall ändra på detta system, människor skall inte drabbas på detta sätt vid sjukdom. Men regeringen gör ändå inget.

Hur ser det då ut nere på ”golvet” hos mig som diakon? Inte heller där har något blivit bättre. Snarare tvärtom. Nu möter jag människor som är på väg att utförsäkras för andra eller tredje gången. För varje gång de utförsäkras får de mindre pengar att leva av och många, många är ensamstående mammor. Och de blir inte friskare av det, bara fattigare.

Inte nog med att det inte finns pengar till läkemedel, barnens vinterkläder, deras skolresor, mobiltelefoner, datorer hemma så att de kan läsa veckobrev och meddela sig med skolan, dagstidningar, TV, rejäla mål mat (barnen får i alla fall ett mål mat – på skolan – säger föräldrar urskuldande) med mera, så sker en allt mer utbredd isolering. Då man inte har råd att bjuda på något slutar man också att umgås med folk. För att man skäms och för att man inte vill utnyttja andra. De andra ledsnar också på att ständigt bjuda.

Så ser situationen ut för många utförsäkrade men även för dem som befinner sig i Fas3, det som numera heter sysselsättningsfasen.

Sysselsättningsfasen är ju i sig numera den största arbetsgivaren i Sverige med den skillnaden att denna arbetsgivare inte betalar någon lön till sina anställda, inte heller har några försäkringar som gäller för dem, ingen semester, ingen vidareutbildning.

Hur kommer det sig att vi som kyrka, som organisation tiger! Att vi stillatigande låter detta fortgå? Det räckte uppenbarligen inte med det som skedde 2011. Ska vi nöja oss med det? Det gäller minst 40 000 utförsäkrade och hur många tusentals som befinner sig i sysselsättningsfasen törs jag inte spekulera i.

Hur kommer det sig att vi applåderar Svenska Kyrkan i Utlandet när de kristna i Latinamerika ger sig på stora multinationella företag som skövlar mark och skog och utnyttjar människor men när vi för på tal de orättvisor, utförsäkringar, flyktingfrågor, Fas3 – sysselsättningsfasen – slavarbete, Ojnareskogen här hemma mm blir väldigt tysta? Är etiken och moralen olika?

Hur kan vi, i vissa fall, utnyttja systemen och driva vår egen verksamhet gratis med människor i sysselsättningsfasen? Det måste vara lika fel som att sälja vapen i kyrkans regi.

Borde vi inte stå upp, hela kyrkan, för den lilla människan, för rättfärdiga, etiska och moraliska principer även rent praktiskt på allvar. Den människosyn som nu växer fram är djupt skrämmande och gör vi ingenting är vi medlöpare och godkänner det som sker. Är det så vi vill ha det?

Om inte måste vi börja våga se till att saltet inte mister sin skärpa.

Marie Larsson
Diakon i Visby Domkyrkoförsamling

I morse exporterade SR Ekot om hur allt fler inte har råd att vare sjuka och tvingas gå till jobbet ändå. Läs mer här.