Annika Borg har skickat brev till oss och delar av kyrkans ledning med flera som vi publicerar här. Vi väljer att föra debatten offentligt istället för i form av hotfulla brev med kopia till biskopar och höga jurister.

Nej, Annika Borg vi ägnar oss inte åt förtal utan åt granskning. Vi såg en intervju med dig i i tidningen Dispatch International om muslimska böneutrop och reagerade på detta. Inte ens du kan förneka att du citeras som om du är intervjuad i Dispatch International. Vi har som princip att inte länka till rasistiska sajter men nu gör vi ett undantag – här är artikeln som vi såg i Dispatch International där du uttalar dig.

Med tanke på att du tidigare har länkat just till Tryckfrihetssällskapet vars initiativtagare är Ingrid Carlqvist tillika chefredaktör på Dispatch International såg vi det som en bekymmersam men tyvärr ganska logisk utveckling.

Vi har inte på något ställe påstått att du ägnat dig åt brott. Det vi citerar är det du själv har skrivit. Vi tycker att din ton mot muslimer och mot kyrkliga förespråkare av dialog med Islam är bekymmersam men brottslig är den självklart inte.

I tisdags kväll (16/10) kom du in med en kort kommentar skriven i kommentarsfältet under vår artikel där du inleder med ”Mea Culpa” och skriver att du var på Mallorca med ”svajig uppkoppling” och att du missförstod och trodde att journalisten som kontaktade dig var från tidningen Dagen.

Vi svarade med att konstatera att du nu tar avstånd från Dispatch International. Däremot undrade vi över det där med svajig uppkoppling då vi visste att intervjun var gjord via mejl. Hade det varit över telefon kunde ju lätt en sprakig linje orsaka missförstånd. Du förtydligade att det var via mejl men att det inte framkom var journalisten arbetade. Du ställde uppenbart aldrig frågan om var artikeln skulle publiceras vilket förvånar med tanke på din mediala erfarenhet.

Eftersom du inte visat oss mejlväxlingen kan vi inte avgöra vad som stämmer, om du har blivit förd bakom ljuset eller ej. Däremot kan vi konstatera att du inte väljer att kräva att artikeln i Dispatch International ska lyftas bort eller att pratminuset med dig ska tas bort då du aldrig velat medverka i tidningen. Det finns inte ens något tillrättaläggande av dig i kommentarsfältet under atikeln på Dispatch International. I stället är det nu Seglora smedja som ska utsättas för kraftfulla åtgärder, enligt dig.

Det är utmärkt att vi är överens om att Dispatch International inte är en miljö för präster i Svenska kyrkan att befinna sig i. Kvarstår gör vår oro över dina många skrivningar mot Islam i Sverige, proklamerande för förbud mot omskärelse, framlyftande av Sverigedemokraten Helena Edlund liksom ditt länkande till främlingsfientliga Tryckfrihetssällskapet. Inget av detta verkar du uppleva som problematiskt. Du reagerar först när vi sammanställer dina uttalanden och blogginlägg. Då beskyller du oss för förtal.  Det är en debatteknik som inte imponerar.

Seglora smedja kommer alltid att vara en watchdog gentemot främlingsfientliga krafter och varna för när anständighetens gräns är överskriden. Det var det vi gjorde denna gång då vi såg intervjun med dig i Dispatch International.

Be tidningen att ta bort ditt uttalande nu så är denna pinsamma historia ur världen.

För övrigt är det ju till din fördel att vi har uppmärksammat dig på denna artikel och att du nu offentligen kan förklara att du aldrig velat bli intervjuad i det sammanhanget. Hade vi inte skrivit hade denna artikel okommenterat kommit upp varje gång man googlar på ditt namn på nätet. Vi kommer inte att ta bort vår granskning då den inte innehåller några sakfel. Däremot lägger vi självklart in en länk till din kommentar som du i dag har sänt oss.

Vänliga hälsningar
Ewa Lindqvist Hotz, Helle Klein och Mattias Irving