Expressen avslöjar idag att Sverigedemokraternas absoluta partitopp har mörkat en incident med trakasserier och rasistiska glåpord i flera år. Dags för Åkesson att sparka sig själv, skriver Seglora smedja.

I mätning efter mätning har opinionen för Sverigedemokraterna stadigt gått framåt. Partiets envisa strategi för att normalisera rasismen har varit som följer: De har predikat rasism och islamofobi underifrån, genom sociala medier och genom bulvanbloggen Avpixlat. Samtidigt har de i flera år ihärdigt propagerat att ”det är ni som är de konstiga, det är vi som är normala”. De har pratat om ”nolltolerans” mot rasism sedan 2009, samtidigt har partitoppen sjungit vit-makt-sånger på internfesterna.

Blåögda debattörer har sedan valet 2010 tagit Sverigedemokraterna i försvar. I offentliga medier har deras problemformuleringar givits ökat utrymme. I det kyrkliga Sverige har röster höjts för att SD ska behandlas som vilket annat parti som helst.

Idag avslöjar Expressen en videofilm där tre män ur den absoluta partitoppen trakasserar en ensam berusad man, måttar sparkar och skriker rasistiska glåpord. Medborgare som försöker gå emellan kallas ”hora”. Filmen är inspelad av Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, som sitter i riksdagens justitieutskott. Han deltar i trakasserierna och skrattar tillsammans med sina partikollegor Erik Almqvist och Christian Westling.

På en presskonferens nyligen berättade en sammanbiten Jimmie Åkesson att Almqvist, som är partiets ekonomiskpolitiske talesperson och tidigare av Åkesson tilltänkt finansminister i en skuggregering, lämnar sina politiska uppdrag till följd av filmen. Det är ännu inte avgjort om han även lämnar sin riksdagsplats.

Därmed försvinner ett av partiets tyngsta namn. Men de övriga mobbarna i filmen lämnas ännu okommenterade av Åkesson. Det är förståeligt: Partitoppen bara krymper kring Åkesson och skulle även Ekeroth få lov att gå skulle partiet bli svårt skadeskjutet. Allt annat än att samtliga mobbare tvingas lämna sina poster vore likväl en av de värsta skandalerna i mannaminne.

SD är inte ett parti som alla andra. På fyllan kommer de gamla skinhead-fasonerna åter fram, med slagord som ”blatte-lover” (två låneord för det mer gammalmodiga ”rasförrädare”) och ”babbe”, ett uttryck som är vanligt i nazistiska miljöer.

På dagens presskonferens hävdar Jimmie Åkesson att allt det ovanstående var helt okänt för honom. Samtidigt uppger en källa till Aftonbladet att Åkesson kände till allt.

– Det är självklart. Det finns ingenting inom SD som inte Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder inte känner till, säger källan till Aftonbladet.

Nu har slipsen blivit en snara kring partitoppens hals. Rasisternas dubbelspel ligger nu i öppen dager. Är det inte dags för Jimmie Åkesson att sparka sig själv?

SEGLORA SMEDJA