Ewa Lindqvist HotzMånga av oss känner Schweiz som ett land som bevakar mänskliga rättigheter lika väl som landets storbanker kundernas bankfack. Schweiz är också känt för ett demokratiskt system där folkomröstningar om stort och smått hör till vardagen. En del menar att det myckna röstandet är ett uttryck för ett levande demokratiskt system. Andra hävdar att folkomröstningarna kompenserar en bristande ideologisk förankring i de politiska partier som ingår i de folkvalda församlingarna. Risken är att politiska beslut baserade på folkomröstningar tenderar att betraktas som enskilda händelser och inte som delar av en större berättelse om vad det innebär att vara människa och medborgare.

Under de senaste åren har flera av folkomröstningarna i Schweiz handlat om frågor som har med migration, invandring och mångkulturalism att göra. Det är svårt att se reslutaten i dessa omröstningar som separata händelser. Och dagens folkomröstning som visar att över 57% av schweizarna vill förbjuda byggandet av fler muslimska bönetorn, berättar en tydlig berättelse om ett land där högerextremism med kopplingar till kristen fundamentalism är helt etablerad. I Schweiz finns idag 400 000 muslimer och endast 4 minareter. FN och Amnesty finns bland dem som uttrycker sin besvikelse över utgången av folkomröstningen.

Såhär på kyrkoårets första dag och några dagar efter den opinionsundersökning som visar att alltfler svenskar vill stödja de islamfientliga Sverigedemokraterna tackar jag Gud för att jag bor i ett land där man i än så länge inte folkomröstar om religionsfriheten.
Ewa

Ps. Här är ett klipp från ett reportage i kvällens Rapport i Svt, ”Schweiz: Nej till fler minareter”.