Katoliken och bloggaren Charlotte Thérèse Björnström upprörs över haveriet med sjukförsäkringen och efterlyser de kristnas engagemang i frågan. Hon föreslår ett ekumeniskt påskupprop, precis som kyrkorna en gång gjorde för en generös flyktingpolitik.

Den som blir sjuk i Sverige idag möts av nya regler och absurda tidsgränser. Handläggare utan medicinsk kunskap fattar beslut, oavsett läkarintyg och hälsotillstånd. Bedömningen sker gentemot fiktiva jobb; även om man ligger på dödsbädden eller på operationsbordet så kan det tänkas finnas en teoretisk arbetsförmåga… Vi har fått ett rättsosäkert system istället för en sjukförsäkring som gick med rejäl vinst.

I media ljuger ansvariga politiker om statistiken för sjukskrivningar och förtidspensioneringar, sjuka har med orätt pekats ut som ”fuskare” som inte vill arbeta. Våra gemensamma sjukförsäkringspengar har fördelats till dem som just nu råkar vara friska och ha arbete, och ännu ett jobbskatteavdrag är på gång, meddelar Göran Hägglund. Jag förstår inte hur svenska folket kan gå med på denna totala nedmontering av välfärdssystemet. Vem vill ha en hundralapp i skatteavdrag istället för en fungerande sjukförsäkring?

Svår sjukdom kan drabba precis vem som helst. Men intresset för frågan är märkligt nog svalt. Även bland politiker. Jag och andra har kommit med konkreta förslag till förändringar utifrån den tuffa verklighet vi dagligen möter, men får bara intetsägande standardsvar. Ulf Kristersson som ansvarar för sjukförsäkringsutredningen är nöjd med reformen, som bäst blir det små justeringar av de allvarligaste felen, tidigast år 2013.

Det är bara det att under tiden blir ännu fler sjuka hemlösa, hamnar i social misär, ja, de till och med dör!!! Ingen vet exakt hur många självmord utförsäkringarna hittills har orsakat. Många som har fysiska sjukdomar får även psykiska besvär och blir alltså sjukare. Vanligen halveras inkomsten och alla har inte sparade pengar. Valet kan stå mellan att betala hyran eller nödvändiga mediciner. Nya grupper hamnar i en permanent fattigfälla. Barn drabbas genom att föräldrarna drabbas. Någon rehabilitering erbjuds inte.

Är detta ett bra system? Jag tycker inte det!

Röda Korset inriktar för första gången sin verksamhet på nödlidande i Sverige, insatser från fler organisationer behövs. Och eftersom den akut nödvändiga förändringen inte kommer att initieras från politiskt håll, då inte ens oppositionen driver frågan längre nu när valet är över, så borde alla som ser vad som händer gå samman och protestera.

Hur länge ska vansinnet få pågå? Tusentals är redan drabbade. Utförsäkringarna måste stoppas!

Jag frågar mig var kyrkorna finns i det här, jag hoppas att alla kristna ska inse hur illa det faktiskt är! Nu, innan det är för sent för ännu fler! Tänk om vi kunde gå före och visa vägen till ett människovänligt samhälle! För vem eller vilka ska annars göra det?

Om evangeliet ska klinga trovärdigt mellan kyrkvalven så krävs tydliga symbolhandlingar offentligt när saker är uppåt väggarna i samhället, särskilt när det rör grupper som är för svaga för att själva protestera mot vad de utsätts för. Så jag föreslår härmed ett stort landsomfattande ekumeniskt påskupprop. Med krav på omedelbar förändring.

Charlotte Thérèse Björnström

En facebookgrupp har redan startats, gå gärna med där: http://www.facebook.com/pages/Paskuppror-mot-utforsakringarna/194325330581378?v=app_2344061033&ref=sgm#!/event.php?eid=174260622617617&index=1

Här bloggar Charlotte Thérèse Björnström: http://katolskakyrkan.blogspot.com/