I går skrev katoliken och teologen Charlotte Thérèse Björnström om haveriet med sjukförsäkringen och efterlyste ett ekumeniskt påskupprop mot det inhumana utförsäkringskaoset. Svenska kyrkans diakoner runtom i landet har under en längre tid reagerat på de omänskliga konsekvenserna av den förda politiken. De vädjar till kyrkans biskopar och ledning att engagera sig i frågan.

Nu har flera diakoner, däribland Rosita Borum-Halvars från Rättviks församling och Marie Larsson från Visby domkyrkoförsamling, startat en namninsamling som skickats ut till alla stift, skriver Kyrkans tidning. De märker i sitt dagliga arbete hur klyftorna ökar mellan fattiga och rika i vårt land.

Alltfler söker sig till kyrkan för att få ekonomiskt stöd och de flesta är på ett eller annat sätt drabbade av utförsäkringsreglerna. Personer som varken har rätt till sjukersättning eller a-kassa bli utförsäkrade och får istället försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag.
Marie Larsson, diakon i Visby domkyrkoförsamling säger till Kyrkans tidning,  att mer än hälften av dem som sökt pengar hos henne har berörts av de ändrad sjukförsäkringsreglerna.

– Förut behövde människor hjälp med försörjning främst kring julen, men nu behöver de pengar till de mest basala behoven: mat, räkningar, busskort, säger Larsson.

Den här julen kom ungefär 70 personer och sökte pengar hos Rättviks församling. Många är ensamstående föräldrar. Förra julen var det ungefär hälften, berättar diakonen Rosita Borum-Halvars för Kyrkans tidning.

Rädda Barnen har presenterat en rapport om barnfattigdomen som också ökar i Sverige.

Thomas Söderberg, biskop i Västerås stift, säger till Dalarnas Tidningar att han stödjer diakonernas upprop. Det är utmärkt. Diakonerna efterlyser ett starkare engagemang från kyrkoledningens sida, något som Seglora smedja instämmer i.

Dags för ett biskopsbrev om fattiga och rika – denna gång utifrån den svenska kontexten!