johan-boj-garde

 Johan Boj Garde studerar samhälle med inriktning kultur på Nacka gymnasium. Han är vice ordförande i skolans friendsstyrelse och på fritiden aktiv i Nacka församling som konfirmandledare. Johan var med på Seglora smedjas samtalskväll om religionsdialog och reflekterar här över vikten av att föra dialog också med ateisterna.

”Ett nytt bud ger jag er; Att ni ska älska varandra” Det sa min största idol, mannen i klänning, Jesus. Han sa det för två tusen år sedan och det är grundtanken i hela kristendomen. Och ändå hör jag i princip dagligen att kristna är dumma i huvudet och att religion bara startar krig. Jag undrar vem som egentligen är dum i huvudet?

Att se religion som en fiende kan inte vara något annat än idiotiskt, och att se religionen i sig som någonting hotfullt är rent av farligt. Försök att föreställa dig att någon utpekade alla österrikare som galna massmördare för att en viss misslyckad konstnär blev galen och satte igång med det värsta folkmordet i modern historia. För det är ju generalisering ni gör, ni som dömer religion som farligt. Religion är inte farligt, men någon som är högt uppsatt inom denna religion kan missbruka den och göra den farlig. Detta kallas dock inte religion utan fundamentalism, var snälla och blanda inte ihop de två.


Vi har ett stort problem i Sverige. Det är den oerhörda bristen på dialog och kommunikation mellan de religiösa samfunden och den ateistiska befolkningen. Den finns nämligen inte, och det har lett till den tråkiga punkten att en stor del av vår befolkning har helt förvrängda bilder av vad religion står för. I skolan lär man sig vad korstågen var och med det hur trångsynta vissa påvar var för snart tusen år sedan.

Vi har kommit en bit sedan dess kan jag berätta. I Fisksätra planeras nu ett ”guds hus”, där de katolska, protestantiska och muslimska samfunden ska dela lokaler. Och i Kyoto samlades år 2006 mer än 800 religösa ledare genom organisationen ”religions of peace” för att diskutera fredsprocesser, och samarbete.

Det är alltså enklare för dem att föra en dialog mellan religioner som har krigat och hatat varandra i tusen år, än det är för oss att göra samma sak med de människor som inte tror på något alls. De svenska ateisterna och troende är längre ifrån varandra än vad den judiska och islamska världen är, trots att de senare är i fullt krig. Vi måste öppna våra ögon för att se att det är en ohållbar situation, en situation som gör oss stumma, okunniga och fulla förutfattade meningar om varandras värderingar. Som gör att det förs ett passivt och tyst krig i ”lagomlandet” mot alla som har en tro.

Genom att ta tag i problemet, att ge det en plats och genom att starta en diskussion så skulle Sverige förstå att religion inte är ”folkets opium” som Karl Marx sa, utan en väg till fred och samförstånd. För när det kommer till kritan skulle världen vara vacker om vi bara älskade varandra.

Johan Boj Garde

Här kan du läsa andra röster om Dialog:

Helene Egnell: Låt dialogen kasta loss

Hans Ucko: Vad gör dialogen med oss?

Pernilla Landin: Diapraxis – dialog i praktiken


 

E