Under den årliga Prideparaden som ägde rum i helgen deltog föreningen för HBT-personer i Försvaret, Hof. Men de hann inte långt förrän medlemmar av det antimilitaristiska nätverket Ofog slöt upp i deras led med skyltar. På dessa hade man pratbubblor som man höll upp ovanför soldaternas huvuden, med texter som ”här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter medan mitt jobb går ut på att kränka andras”.

Foto: Nätverket Ofog

Soldaterna tog illa vid sig och kommer att polisanmäla händelsen. Men aktionen försvaras av Ofogsaktivisten Miahabo Berkelder i SvD:

– Försvarsmaktens verksamhet bygger på patriarkala maktstrukturer där det ingår förtryck av homosexuella och transsexuella. Försvarsmakten ska inte få gå där och sända ut falska visioner om vad de sysslar med.

Seglora smedja har flera gånger uttalat sitt varma stöd till Ofog för deras insatser, bland annat mot orättfärdig vapenexport. Men den här gången har man tyvärr agerat kränkande mot HBT-personer och saboterat intentionen att stå upp för sin stolthet i den hårda och machobetonade militärens värld.

Årets tema för Pride var öppenhet. Aktioner som denna väcker ofrånkomligen frågor om öppenhetens meriter. Den diskussionen behöver vi inte just nu, som samhälle. Angelägna frågor om svenska militärinsatser kan väckas på många andra tider och platser. Det är osnyggt att angripa människor som paraderar i egenskap av sig själva, på ett forum som ska vara fyllt av glädje och acceptans.