Det tycks våras för tanten denna höst, skriver Seglora Smedjas spanare Annika Sjöqvist Platzer. Hon ser tecken på detta bland annat i försäljningen av stödstrumpor och i höstens bokskörd.

Det tycks våras för tanten denna höst. Ett tecken: stödstrumpor, som hittills haft skyhög tantfaktor, har blivit trendigt. Tidigare ofta diskret svarta eller bruna tillverkas de nu i grälla färger och vilda mönster.

Om förebildliga riviga tanter har också en hel bok kommit av trycket. Den är författad av Elin Ek, mera känd som Grynet och vilsna tonåringars vän. ”Supertanten” heter boken kort och gott och syftet är att bidra till att återupprätta en livsstil som författaren tror håller på att försvinna. Dessutom finns recept på tantiga kakor och ett tantquizz så att man ska veta hur mycket tant man är.

Tanter vågar säga ifrån, det kan gälla både stort som smått, enligt Elin Ek. De har ett socialt patos, civilkurage och ett självklart medborgarskap. Deras strävan efter ett bättre samhälle gör att ”en hemlagad mazarin går före tio pastellfärgade macarons” och de vet hur man plockar det bästa ur allemansrätten och ordnar det trevligt för småfåglarna utanför fönstret.

Intervjuad i DN anger Elin Ek sina tre favorittanter: Elise Ottessen Jenssen, Astrid Lindgren och den kvinna i Växjö som, på ett foto som blev mycket uppmärksammat, med sin handväska slog en nynazist i huvudet.

Anstormande tanter ägnades för övrigt en hel kolumn i SvD häromdagen. Det rådde nämligen ”tantkaos i Gustavsberg” när vita Waldemarsuddekrukor reades på porslinsfabriken därstädes. När andrahandskrukor utbjuds till nedsatta priser ”går det som en rävjaktssignal genom målgruppen (tanterna) och man sätter av i full galopp”, beskriver kolumnisten Busnel- och Burberry-damerna.

Elin Ek indelar tanter i fyra sorter: tjusiga, kvalitetsmedvetna Östermalmstanten, aktiva, stavgående PRO-tanten, beige- och foträtklädda Gubbtanten och Hemmafrulajvaren som utmärks av att med röda läppar blogga och dammsuga landet på vintage. Vilket gäng!

Tänk om tanten med sitt civilkurage kan återupprätta en livsstil i dessa tider av jagande efter vind.

Det känns riktigt hoppfullt.

Annika Sjöqvist Platzer