Filmfestival 28-29/8

Tema: FANATIKER!– Hur skall vi förstå politisk och religiös extremism? Sök svar tillsammans med oss under den sista helgen i augusti. Under två dagar flyttar vi in i Bio Rio vid Hornstullstrand för att se filmer på temat och tillsammans med spännande gäster samtala om fanatismens existentiella och politiska dimensioner.

– Var går balansen mellan trosvisshet och fanatism? Vilka omständigheter skapar fundamentalism? Vilka är motkrafterna? Är fanatism alltid farligt?

Välkomna till en spännande filmhelg med Seglora smedja i samarbete med Bio Rio, Sensus och Stockholms stift!

– Ewa och Helle


Festivalfakta
Festivalen pågår lördag 28–söndag 29 augusti 2010 på Bio Rio, Hornstulls Strand 3 (T-bana: Hornstull).

» Karta till Bio Rio

Festivalpasset kostar 350:- och då ingår alla festivalfilmerna och dessutom premiärminglet på lördag kväll med buffé, bubbel och snittar.

Givetvis är det möjligt att köpa biljetter direkt genom Bio Rio till enstaka filmvisningar under festivaldagarna. Pris: 70 kr/film förutom till filmen Psalm 21 som kostar 120 kr inklusive premiärbubbel och buffé.

Specialerbjudande på medlemskap i Seglora vänner för dig som beställer festivalpasset här!

Beställ ditt festivalpass här (betala direkt med kort)
Betala säkert med MasterCard och Visa via SimpleSignup och PayexLördag 28 augusti

11.00 Välkomnande Ewa och Helle

11.15 Film: Nunnan (57 min.)

Vid 19 års ålder gör Marta ett avgörande beslut. Hon lämnar sin familj och sina vänner för ett liv som nunna i den strängaste av klosterordnar. I filmen ”Nunnan” berättar Maud Nycander om ett radikalt livsval.


12.15-13.00 Scensamtal med inbjudna gäster filmvetaren Ylva Liljeholm, prästen och teologen Mikael Mogren och bibelvetaren Hanna Stenström


»» Lunchpaus ««


14.00 Film: Det svider i hjärtat(77 min)
2005 slog bosnisk polis till mot en lägenhet i Sarajevo där ett misstänkt självmordsattentat planerades. Två unga män greps: Mirsad från Kungälv och Cesur från Bröndby. De hade spelat in en avskedsvideo, hade sprängmedel och självmordsbälten redo och dömdes till långa fängelsestraff. Varför vill unga nordiska muslimer offra sina liv?


15.30-16.15 Scensamtal med inbjudna gäster idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi, regissören Oscar Hedin samt Fazeela Selberg Zaib, skribent och debattör


16.15 Pub


17.00 Hitlers bordssamtal – monolog med Per Ragnar
Hitlers bordssamtal i Führerhögkvarteret 1941-42 är utan tvekan ett av den moderna historiens märkligaste dokument. Här kan man direkt blicka in i den tyske diktatorns tankevärld utan propagandistisk förklädnad. Per Ragnar ger oss några smakprov ur den kritikerrosade föreställning han gjorde under flera år på 1990-talet. Då, liksom nu var nynazismen var på stark frammarsch i hela Europa.


17.30 Premiärmingel med Mezebuffé, bubbelvin och snittar.


19.00 Film: Psalm 21(114 min)
Psalm 21 handlar om den unge, lysande Stockholmsprästen Henrik Horneus, djupt älskad och beundrad av sin tillgivna församling, som under de två senaste veckorna har plågats av alltmer skrämmande mardrömmar om sin döda mamma.
En dag får han bud från rättsläkaren uppe i Borgvattnet om att hans far, präst även han, under oförklarade omständigheter har drunknat.
Henrik åker genom Norrlands mörka skogar upp till det ensliga Borgvattnet för att undersöka faderns dödsfall – då dörren till den andra sidan öppnas.
Skuggor från det förflutna närmar sig. Med ett specifikt syfte.
Hämnd.


21.00 Scensamtal med inbjudna gäster regissören Fredrik Hiller, skåderspelaren och Lutherkännaren Per Ragnar, Svenska kyrkans forskningschef Ann-Louise Eriksson


21.45 Pub


22.30 Kvällen avslutas av Helle och Ewa


Söndag 29 augusti


11.00 Film: Miraklet i Lourdes (98 min)
Christine är rullstolsburen efter att ha drabbats av MS. Sjukdomen har gjort att hon blivit isolerad och för att bryta ensamheten ger hon sig av på kulturella och religiösa gruppresor. På en resa till mirakelorten Lourdes vaknar hon upp en morgon och känner sig botad. Plötsligt börjar hon bli intressant för omgivningen och isoleringen som präglat hennes liv blir äntligen bruten.

Obs! Det finns möjlighet att köpa frukost på Bio Rio!

13.00 Film: Den osynliga cellen / Blekingegadebandet (100 min)
De rånade banker, varuhus och värdetransporter. De kom över miljontals kronor som de sedan skickade till terroriststämplade PFLP i Libanon. Under lång tid hade polisen inga som helst spår efter dem. De var ju alldeles vanliga danskar. Den osynliga cellen handlar om Blekingegadeligan. Om hur människor som vill göra det goda förvandlas till förbrytare.


14.45 Scensamtal med inbjudna gäster: psykoanalytikern och författaren Tomas Böhm, teologen och Mellanösterkännaren Göran Gunner samt Annika Spalde, diakon och fredsaktivist.


15.30 Festivalavslutning
Vi avslutar filmfestivalen tillsammans med amerikansk-judiske musikern Diipak.


^ Till sidans topp


TRAILERS

httpv://www.youtube.com/watch?v=jeaDDtQysK0

SVT:s Agenda om Det svider i hjärtat


httpv://www.youtube.com/watch?v=H3nB9dmJaIA

Teasertrailer från Per Ragnars Hitlermonolog på Södra teatern


httpv://www.youtube.com/watch?v=Cr4efahZ0nY

Trailer Psalm 21


httpv://www.youtube.com/watch?v=sZCbvfaMPOo

Trailer Den tysta cellen» Se även trailers och info på filmernas hemsidor (se programmet)

^ Till sidans topp